حقوق زن بعد از فوت شوهر شامل چه مواردی می شود ؟
خیلی از زنان جامعه ایرانی ما از حقوق مالی خود بطور کامل اگاهی ندارند مثلا حقوق زن بعد از فوت شوهر واینکه دقیقا این حقوق شامل چه مواردی می شود ویا اینکه ایا اساسا بعد از فوت شوهر حق و حقوقی دارند یا خیر بنده بعنوان وکیل سعی در توضیح کامل این مطلب داشته امیدوارم بعد از خواندن این مطالب بهره کامل ببرید واز حقوق مالی خود با خبر شوید در ذیل به یکایک این حقوق اشاره می شود .
مهریه بعد از مرگ شوهر
یکی دیگر از حقوق زن بعد از فوت شوهر مهریه می باشد که از حقوق مسلم همسر متوفی است .شاید خیلی از مردم تصور کنند بعد از فوت زوج (شوهر)، مطالبه مهریه غیر ممکن است و زوجه(زن) دیگر نمیتواند مالک مهریه مندرج در عقد نامه ازدواج باشد وآن را مطالبه کند در حالی که این تصور اشتباه است و مقنن میگوید اگر زنی پس از مثلا سه سال از تاریخ فوت همسرش میخواهد مهریه خود را مطالبه کند، این امکان وجود دارد زوجه میتواند با ارائه دادخواست حقوقی به دادگاه ویژه خانواده، مهریه خود، هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل را مطالبه کند.
همزمان تقاضای توقیف ترکه همسرش را کند.
زن باید برای یک میلیون تومان اول مهریه، ۱۵هزار تومان تمبر و برای مابقی مهریه به ازای هر یک میلیون تومان، ۲۰ هزار تومان تمبر الصاق کند. در صورت ناتوانی زوجه از پرداخت هزینه دادرسی، وی میتواند دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را به پیوست دادخواست مهریه ارائه دهد که دادگاه بدواً به این خواسته رسیدگی و سپس به خواسته اصلی میپردازد. بدیهی است زوجه، در صورت اثبات اعسار از پرداخت هزینه دادرسی معاف خواهد بود.همچنین ملاک در تعیین حصه زوجه از ماترک متوفی، تاریخ فوت اوست، نهتاریخ صدور گواهی انحصار وراثت.
اگر مهریه وجه رایج باشد
اگر مهریه زن وجه رایج است (نه سکه یا اموال منقول و غیرمنقول) براساس «شاخص» سال فوت شوهر باید مهریه را محاسبه کند.
فرض کنیم زنی پس از ۲ سال از تاریخ فوت همسرش میخواهد مهریه خود را مطالبه کند، آنچه مسلم است این دعوی باید به طرفیت ورثه متوفی که ترکه (اموال به جا مانده از متوفی) را پذیرفتند، در دادگاه طرح و اقامه شود.
ارثبری زن در ازدواج موقت
زن و شوهری که به ازدواج موقت به عقد هم در آمدهاند از یکدیگر ارث نمیبرند، مگر در ضمن عقد ازدواج موقت شرط ارث بردن شده باشد که هر کدام که یک چنین شرطی برای او شده است، همچون زن و شوهر دائمی ارث میبرد.
لزوم پرداخت سهم زن از ترکه
ورثه تا سهم زن را ندادهاند، نباید در بنا و چیزهایی که زن از قیمت آنها ارث میبرد، بدون اجازه او تصرّف کنند
چنانچه پیش از دادن سهم زن، اینها را بفروشند، در صورتی که زن معامله را اجازه دهد، صحیح وگرنه نسبت به سهم او باطل است.
مطالبه مهریه بعد از فوت شوهراز طریق اجرای ثبت اسناد رسمی
زن میتواند از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی مهریه خود را مطالبه کند به این صورت که:
قباله ازدواج خود را به دفترخانه محل ثبت عقد ارائه و تقاضای صدور اجرائیه کند
با اجرائیه به اداره ثبت مراجعه و مهریه خود را مطالبه کند.
باید به میزان نیم عشر دولتی هزینه اجرایی پرداخت کند که بعداً این هزینه از ترکه متوفی اخذ می شود.
اجرائیه به وراث متوفی ابلاغ میشود و ۱۰ روز مهلت داده خواهد شد تا طلب زوجه را پرداخت کند.
در صورتی که شوهر دین خود را نپردازد زن میتواند با معرفی اموال متوفی به اجرای ثبت، تقاضای توقیف اموال کند و نیز میتواند مطالباتی را که شوهر از اشخاص دیگری دارد را توقیف کند.
زن می تواند بعد از مرگ شوهر اجرت المثل ایام زوجیت را از دادگاه خانواده بخواهد .
در تعریف اجرتالمثل باید گفت که زن وظایف خاصی در زندگی زناشویی دارد که توسط قانون و شرع برشمرده شده است. این وظایف شامل تمکین عام و تمکین خاص است. تمکین عام به معنای حضور زن در زندگی مشترک و عمل به وظایفی است که شرع و قانون تعیین کرده است. مثلا زن شرعا نمیتواند بدون اجازه همسرش از خانه خارج شود. ادامه تحصیل و کار کردن زن در خارج از منزل نیز باید با اجازه شوهر باشد، هر چند در حال حاضر بسیاری از زنان این حقوق را در عقدنامه دریافت میکنند. تمکین خاص نیز به معنای عمل کردن زن به وظایف زناشویی است. حال اگر زن در طول زندگی مشترک و در خانه همسر خود، کاری به جز این موارد را به دستور شوهر انجام دهد، مستحق پاداشی است که به آن اجرتالمثل گفته میشود. قانون در صورت فوت شوهر، تکلیف این پرداخت را نیز معلوم کرده است که برابر آن: «زوجه میتو اند در صورت مطالبه، اجرت المثل ایام زندگی مشترک خود را از ماترک زوج متوفی با جلب نظر کارشناس مطالبه کند.حال که توضیحات کافی پیرامون حقوق مالی زن بعد از فوت شوهر دادیم به نکته مهم دیگر ذیلا اشاره می نماییم .
درخصوص تفاوت مهم میراث زن و شوهر ماده ۹۴۶ و ۹۴۷ قانون مدنی تعیین تکلیف کرده است. براین اساس زوج از تمام اموال زوجه ارث می برد اما زوجه فقط از اموال ذیل ارث خواهد برد: ۱- از اموال منقوله، از هر قبیل که باشد. ۲- از ابنیه و اشجار ۳- زوجه از قیمت ابنیه و اشجار ارث میبرد و نه از عین آنها. تا سال ۸۷ برابر قانون مدنی زن از زمین و بهای آن ارث نمیبرد و معادل قیمت بنای احداثی در آن یا درختان، به اندازه ی سهم خود شریک است.
از سال ۸۸، زن از بهای زمین نیز ارث میبرد و در صورتی که وارث بهای آن را به وی پرداخت نکند، میتواند ازعین اموال استیفاء حق کند.
فرزنـدان دختر در صـورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان پسر تا سن بیست سالگی و بعد از آن منحصراً درصورتی که معلول از کار افتاده نیازمند باشند، از کمک هزینه اولاد، بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود بهرهمند میشوند.
دریافت حقوق بازنشستگی یا از کارافتادگی، مستمری از کارافتادگی یا بازنشستگی حسب مورد توسط زوجه متوفی مانع از دریافت حقوق وظیفه یا مستمری متوفی نیست.در پایان اشاره می شود جهت دریافت حقوق مالی زن بعد از فوت شوهر رعایت نکات کلی ذیل ضروری است :
۱ـحفظ خونسردی پس از فوت شوهر و عدم در گیری لفظی با دیگر وراث
۲ـانجام مشاوره تخصصی ارث با وکیل پایه یک دادگستری کانون وکلا
۳ ـترجیحا برای جلوگیری از نزاع و جدل سپردن کار به وکیل پایه یک دادگستری برای سرعت در کار
۴ـ دریافت گواهی انحصار وراثت و وگواهی فوت و همچنین رونوشت عقدنامه از دفتر خانه اسناد رسمی
۵ـ مراجعه به شورای حل اختلاف برای گرفتن گواهی انحصار وراثت مرحوم شوهر
نحوه اخذ گواهی انحصار وراثت از شورای حل اختلاف محل جهت دریافت حقوق مالی زن از شوهر
هر کدام از این مراحل میباید در جای خود و البته با پرداخت هزینه آن صورت بگیرد. مشخص کردن تکلیف اموال کسی هم که به دیار باقی رفته است، یکی از کارهایی محسوب میشود که بعد از فوت یک نفر باید صورت بگیرد، مخصوصا اگر متوفی، اموال قابل توجهی هم داشته باشد. خب، قانون میگوید که باید تکلیف وارثان فرد فوتشده و سهم هر یک از آنها در اموال باقی مانده مشخص شود. این کار را اصطلاحا «انحصار وراثت» میگویند که احتمالا نام آن را شنیدهاید. حالا این گواهی انحصار وراثت را چطور باید گرفت و چه مراحلی را برای دریافت آن باید طی کرد.
گام اول
فرم مخصوص را بگیرید
اولین مرحله برای دریافت گواهی انحصار وراثت این است که فرم مخصوص درخواست این گواهی را تهیه کنید، از کجا؟ یک راست باید به شوراهای حل اختلاف بروید. اینکه به کدام شعبه شورا بروید هم مهم است. شما باید به شورای حل اختلاف شهری بروید که آخرین اقامتگاه متوفی بوده است. در اینجا میتوانید فرم مخصوص را دریافت کنید. در این فرم باید اسامی افرادی که از متوفی ارث میبرند را با مشخصات کامل و نسبت آنها با مرحوم بنویسید. کار با پر کردن همین فرم تمام نمیشود بلکه شما باید به ۲ محل دیگر برای تکمیل مدارک خود مراجعه کنید و دوباره با این فرم به شورای حل اختلاف برگردید.
گام دوم
وقت تأیید وراث است
در این مرحله باید سری به یک دفتر اسناد رسمی بزنید که معمولا در هر محلهای پیدا میشود. شما فرمی که از شورای حل اختلاف گرفتهاید را به همراه گواهی فوت متوفی و همچنین اصل و کپیشناسنامه و کارت ملی تمام وارثان باید به یک دفتر اسناد رسمی ببرید. یادتان باشد که در این مرحله ۲ شاهد هم که وارثان را میشناسند باید همراهتان باشند. در حقیقت این مرحله برای این است که دفتردار، شهادتنامهای را تنظیم کند و شاهدان با دادن امضا و گواهی، وراث متوفی را بهطور رسمی در همان فرم مخصوص تأیید کنند. این فرم ثبتشده، یکی از مدارکی است که شوراهای حل اختلاف در گامهای بعدی از شما میخواهند.
گام سوم
ارث هم مالیات دارد
باید تکلیف اموال و داراییهای فرد متوفی هم در این مرحله مشخص شود. وارثان باید فهرستی از اموال منقول و غیرمنقول باقیمانده تهیه کنند. بعد یکی از وراث باید به اداره دارایی مراجعه کند تا تکلیف مالیات بر ارث مشخص شود. این مالیات براساس قوانینی مشخص محاسبه میشود که با یک جستوجوی ساده اینترنتی میتوانید نحوه محاسبه آن را بفهمید. فقط یادتان باشد که این مالیات براساس اینکه وراث چه نسبتی با متوفی دارند دریافت میشود. در ستون همین صفحه میتوانید با طبقهبندی وراث آشنا شوید. بعد اداره دارایی به شما رسیدی میدهد که این رسید هم برای گرفتن گواهی انحصار وراثت لازم است.
گام چهارم
مراجعه به شورای حل اختلاف
فرم مخصوص انحصار وراثت که با امضای همه وراث و شاهدان در یکی از دفاتر اسناد رسمی ثبت شده، کپی برابر اصل شناسنامه وراث، گواهی فوت متوفی، کپی برابر اصل عقدنامه همسر متوفی، دادخواست گواهی انحصار وراثت و رسید گواهی مالیاتی یا همان مالیات بر ارث، مدارک مهمی هستند که شما باید تهیه کرده باشید و آنها را به یکی از شوراهای حل اختلاف تحویل دهید. یادتان باشد که حتما اصل شناسنامه وراث را به همراه داشته باشید. نکته دیگر هم این است که لازم نیست همگی ورثه شال و کلاه کنید و به شورای حل اختلاف بروید، یک نفر از وراث هم برای ارائه مدارک و دادخواست به شورای حل اختلافبرودکفایت میکند.
گام پنجم
مراحل بعدی بدون شما
کار صدور گواهی انحصار وراثت را از این مرحله به بعد باید به شورای حل اختلاف بسپارید. حالا نوبت همان آگهی معرفی رسیده که احتمالا در مورد آن چیزی شنیدهاید و یا آن را در یکی از روزنامهها دیدهاید. مرجع قضایی پس از ملاحظه اسناد و مدارک که ارائه دادهاید و با هزینه شما در یک روزنامه کثیرالانتشار، تقاضای شما را آگهی میکند تا اگر شخص متوفی، وارث دیگری داشته باشد با ملاحظه این آگهی به دادگاه مراجعه کند. پس از گذشت یکماه از تاریخ نشر آگهی درصورتی که کسی به آن اعتراض نکند، بدون تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از وراث، گواهی انحصار وراثت صادر خواهد شد.
گام ششم
معترضان چه کنند؟
۲ گروه میتوانند به گواهی انحصار وراثت صادر شده اعتراض کنند و دادگاه هم باید با تشکیل جلسهای دیگر، تکلیف را مشخص کند. یکی از کسانی که میتواند اعتراض کند دادستان قضایی است؛ یعنی این دادستان اگر تشخیص دهد که فرد فوت شده وارثی ندارد و درخواست ارائه شده بیاساس است، میتواند به صدور این گواهی اعتراض کند. گروه دوم هم افرادی هستند که فکر میکنند نامشان باید در میان وراث باشد و نیست یا گواهی انحصار وراثت به زیان آنها صادر شده است. به هر حال هر یک از این ۲ گروه باید اعتراض خود را اعلام کنند و حق دارند که از رأی دادگاه، تقاضای تجدیدنظر کنند.
گام هفتم
بهدنبال تقسیم ارث
با داشتن گواهی انحصار وراثت میتوانید به شکل کاملا قانونی، سراغ تقسیم ارث بروید. بانکها هم با وجود این گواهی به شما اجازه برداشت از حساب شخص متوفی را خواهند داد. فقط دانستن یک نکته در این زمینه مهم است؛ یادتان باشد درصورت متعدد بودن تعداد وراث، یا باید همه در زمان طلب اموال متوفی حضور داشته باشند یا اینکه همه وراث به یکی از ورثه، وکالت رسمی و محضری بدهند که بهدنبال جمعآوری اموال برود. مسلما روش دوم از نظر صرف زمان و پیگیری کارها بسیار بهتر است. ملکی هم که به نام متوفی در اداره املاک ثبت شده باشد، با ارائه گواهی انحصار وراثت، به نام همه وارثان ثبت خواهد شد.
انحصار وراثت در راستای دریافت حقوق مالی زن بعد از فوت شوهر یعنی چه؟
وقتی عدهای بعد از فوت یکی از نزدیکانشان انحصار وراثت میکنند، یعنی منحصر بودن آنها در ارثبردن از فرد متوفی از نظر قانونی را ثابت کرده و در ضمن دادگاه سهمالارث هر یک از آنها را مشخص میکند. این موضوع در یک برگه از طرف دادگاه بیان میشود که اصطلاحا به آن گواهی انحصار وراثت میگویند.
وقت تقسیم ارث/ چند نکته درباره گواهی انحصار وراثت
درصورتی که ارزش ماترک متوفی کمتر از یک میلیون تومان باشد، شورای حل اختلاف بدون انتشار آگهی و دعوت از ورثه، در جلسه فوقالعاده با توجه به اسناد و مدارک ارائه شده، گواهی انحصار وراثت را صادر میکند.
اگر در زمانی که فردی فوت میکند، همسر او باردار باشد نمیتوان گواهی انحصار وراثت گرفت؛ یعنی اگر بچهای درصورت زنده متولد شدن از متوفی ارث ببرد، باید صبر کرد تا این بچه به دنیا بیاید.
وصیتنامه هم جزو مواردی است که ممکن است وضعیت تقسیم اموال متوفی را تغییر دهد اما از نظر قانون، هر کس وصیتنامهای از متوفی دارد باید در مدت ۳ماه به دادگاهی که آگهی انحصار وراثت را منتشر کرده، تحویل دهد. پس از گذشتن این مدت هر وصیتنامهای داده شود از درجه اعتبار ساقط است.
اگر متوفی و وارثان ساکن یک روستا هستند، نیازی نیست آگهی انحصار وراثت در یک روزنامه کثیرالانتشار منتشر شود بلکه این آگهی باید یکبار و در یک روز در معابر و اماکن عمومی آن روستا نصب شود.
کسانی که از یک فرد متوفی ارث میبرند از نظر شرع و قانون به ۳ طبقه تقسیم میشوند
وراث طبقه اول که عبارتند از: پدر، مادر، زن، شوهر، اولاد و اولاد اولاد.
وراث طبقه دوم که عبارتند از: اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها.
وراث طبقه سوم که عبارتند از: عمو، عمه، دایی، خاله و اولاد آنها.
اگر در هر طبقهای حتی یک نفر از ورثه در حال حیات باشد سبب میشود هیچ ارثی به دیگر طبقات تعلق نگیرد.
اگر در اصطلاحات حقوقی به کلمه «ترکه» یا «ما ترک» برخوردید بدانید که به معنی همان ارث یا دارایی فرد فوت شده است. این اصطلاح با اقتباس از آیه: «للرجال نصیب مما ترک الوالدان» بهکار برده میشود.
اینکه هر فرد از شخص متوفی چقدر ارث میبرد بستگی به این دارد که فرد در چه طبقهای از وراث قرار دارد.
اکبر فتح اللهی نوشهر
وکیل پایه یک دادگستری
یادداشت نویس روزنامه ابتکار