حق مسکن برای زوجه یعنی چه ؟
حق مسکن در عقد نامه به چه معنی است ؟
زوجه به موجب قراردادی از سوی زوج، دارای حق تعیین مسکن شده است لذا به همین علت از زوج تمکین نکرده و تهیه مسکنی را در مناطقی لوکس مورد مطالبه قرار می دهد، زوج در مقام دفاع چگونه می تواند اقدام نماید؟
جواب
۱٫ سوء استفاده از حق: به موجب اصل ۴۰ قانون اساسی کسی نمی تواند اعمال حق خویش را وسیله اضرار به غیر قرار دهد. (قاعده منع سوء استفاده از حق از اصول مسلم حقوقی) لذا انتخاب مسکن باید مبتنی بر استفاده باشد نه سوء استفاده.
۲٫ ایراد شرط غیر مقدور: شرط مذکور به عنوان شرط ضمن عقد خارج لازم، نباید به گونه ای تفسیر شود که غیر عقلایی و غیر شرعی باشد یعنی شمولیت شرط نسبت به امکان تعیین حق مسکن بالاتر از شأن زوجه باعث می گردد که شرط در آن مصداق غیر مقدور گردد که به استناد بند ۱ ماده ۲۳۲ قانون مدنی باطل است. همچنین شرط اجحافی و غیر منصفانه نیز غیر شرعی و فاقد اثر است.
۳٫ تفسیر مبتنی بر حاکمیت اراده باطنی: با توجه به قاعده العقود تابعه للقصود و اصل حاکمیت اراده، که رکن رکین تفسیر قراردادها در سیستم حقوقی ایران است، اراده باطنی طرفین شرط حق تعیین مسکن به صورت شرطی نامعقول و بالاتر از توان مالی زوج و فراتر از شأن اجتماعی زوجین به عنوان نهاد خانواده نمی باشد.
۴٫ مخالفت با تکلیف و قواعد آمره حاکم بر نظام خانواده: به استناد قانون مدنی زوجین تکلیف به حسن معاشرت با یکدیگر و تشیید مبانی خانواده هستند که مطالبه منزل و مسکن مازاد بر توان مالی زوج بر خلاف این تکلیف آمره می باشد.
۵٫ عدم امکان تمسک به عموم و اطلاق شرط: اصاله الاطلاق شرط نیز نمی تواند دلالت بر هر مصداقی در تعیین مسکن به صورت غیرمنصفانه داشته باشد زیرا تمسک به اصاله الاطلاق نیازمند مقدمات حکمت بوده که در مورد مصادیق تعیین مسکن مازاد بر توان مالی زوج دو مورد کانع از تمسک به اصاله الاطلاق است یکی انصراف و دیگری مقام تخاطب.
اصاله العموم شرط نیز قابلیت تمسک ندارد زیرا تمسک به عام در شبهه مصداقیه حجت نیست لذا مانع از تمسک به عموم شرط است.
۶٫ ایراد قدرت تسلیم: تعهدی در مصداقی که متعهد قدرت بر تسلیم آن را ندارد باطل و فاقد اثر حقوقی است و به عبارت دیگر اصلا تعهدی در این خصوص الزام آور نمی باشد.
۷٫ لزوم توجه به عرف و اوضاع و احوال حاکم بر طرفین در تفسیر شرط و تفسیر منطقی شرط که دارای تالی فاسد نباشد مستلزم عدم دلالت شرط برتعیین سلیقه ای و مبتنی بر اقدامات ایذایی زوجه در تعیین مسکن است.
مطالب مرتبط :
نفقه زن مفهوم و ماهیت حق زن بر نفقه
در جلسه دادگاه تمکین چگونه تقاضای تهیه مسکن نمایم