دفتر وکالت جوادیه
بررسی قانون مهریه در درفتر وکالت جوادیه
در فقه اماميه دو نظر در خصوص مقدار مهریه موجود است؛
الف- برخي بر اين عقيدهاند که ميزان مهریه نبايد بيشتر از مهریهالسنه يعني پانصد دينار باشد. ايشان در توجيه ادعاي خود ضمن استناد به روايت مفضل از امام جعفر صادق (ع) که ميگويد از حضرت در مورد مقدار مهریهيهي زن که نبايد از آن تجاوز گردد سؤال کردم. ايشان فرمودند: «سنت محمدي ۵۰۰ درهم است پس کسي که بيشتر از آن مهریهيه تعيين کند، به سنت پيامبر بازگشت داده ميشود و ملزم به پرداخت بيش از ۵۰۰ درهم نيست» (حر عاملي۱۴۱۰:ج۱۳، ص۱۱۰)، چنين استدلال ميکنند چون سنت حضرت رسول (ص) بر اين بوده که مهریهيهي زنان خود را ۵۰۰ درهم قرار دهد و با توجه به اينکه مهریه هم تابع احکام شرع است، پس در صورتي که مهریهيه بيشتر از آنچه گفتيم تعيين شود، چون اجماعي بر اينکه مازاد جزء مهریهيه تلقي شود وجود ندارد و دليل شرعي ديگري نيز در اين خصوص نيست، نفي زياد از ۵۰۰ درهم واجب ميشود (سيد مرتضي۱۹۹۴: ۱۲۴).
ب ـ برخلاف اين نظر که اقليتي از فقهاي اماميه به آن قائلاند، اکثر فقهاء شيعه عقيده دارند که براي مهریهيه حداکثري وجود ندارد (نجفي۱۴۱۴: ج۳۱، ص۱۴؛ جبعي عاملي ۱۳۷۰: ج۵، ص۴۸۹). دلائل ايشان براي اثبات اين ادعا بدين شرح است:
حتما مطالعه کنید : بررسی انواع نمونه دادخواست مطالبه مهریه
اول قرآن، آيهي بيستم سورهي نساء ميفرمايد: «و ان اردتم استبدال زوج مکان زوج و آتيتم قنطارا فلا تأخذوا منه شيئاً. أتأخذونه بهتاناً و اثماً مبيناً»؛ «اگر خواستيد زني را رها کرده و زني ديگر اختيار کنيد و مال بسياري مهریه او کردهايد، نبايد چيزي از مهریه او را پس بگيريد. آيا با تهمت زدن به زن مهریه او را ميگيريد؟ و اين گناهي آشکار است». منظور از قنطار مال عظيم است و اينکه خداوند فرموده است که مهریهيهي زنانتان را اگر بسيار زياد هم باشد بپردازيد، دلالت بر آن دارد که براي تعيين مهریهيه حد و مرزي وجود ندارد. چرا که اگر غير از اين بود، خداوند پرداخت مهریهيه را تا حد معين واجب ميفرمود و بدين صراحت مرد را از باز پسگيري مهریهيهاي که تعيين کرده صرفنظر از ميزان آن منع نميفرمود.
دوم روايات، در کتاب شريف وسائلالشيعه روايات متعددي موجود است که حکايت از عدم تحديد مهریه ميکند. به عنوان نمونه ذيلاً به دو روايت اشاره ميشود:
– روايت منقول از امام صادق (ع) در مورد ميزان مهریهيه: «ما تراضيا عليه من قليل او کثير فهو مهریه»؛ «مهریهيه عبارت از آن چيزي است که بر آن تراضي شود کم باشد يا زياد. (حرعاملي۱۴۱۰: ج۱۳، ص۲۳۸).
– روايت منقول از امام رضا (ع): «لو ان رجلاً تزوج امراه و جعل مهریهها عشرين الفاً و جعل لابيها عشره الأف کان المهریه جائزاً و الذي سماه لأبيها فاسداً»؛ «اگر مردي با زني ازدواج کند و مهریهيهي وي را بيست هزار سکه قرار دهد و براي پدرش ده هزار، مهریه زن صحيح بوده و آنچه براي پدر قرار داده شده فاسد است».
قائلين به اين نظر، استدلال فقهاي دستهي اول را رد کرده و اظهار ميدارند روايت استنادي ايشان در غايت ضعف سند بوده و به دليل احکام عجيب موجود در آن مورد توجه هيچ فقيهي قرار نگرفته است (نجفي ۱۴۱۴: ج۳۱، ص۱۴)
عليرغم اعتقاد اکثريت فقها بر محدود نبودن مهریه ايشان به استناد احاديثي از معصومين (ع)، از جمله روايتي از امام باقر (ع) که فرمود: «من برکه المراه قلت مهریهها و من شؤمها کثرت مهریهها»؛ «از برکت زن کمي مهریه او و از شومي وي کثرت مهریه اوست» همچنين روايتي از حضرت رسول (ص) که فرمود: «افضل نساء امتي جياداً اقلهن مهریهاً»؛ «بهترين زنان امت من زناني هستند که کمترين مهریه را دارند»، قائل به کراهت مهریه زياد و استحباب مهریه کم هستند و تأکيد ميکنند بهتر است زنان با اتکاء به سنت حضرت رسول (ص) در تعيين مهریهيه سختگيري نکنند. اما در هر حال در فقه اماميه ميزان مهریهيه با محدوديت همراه نيست و طرفين ميتوانند هر ميزان مهریه که بخواهند براي زن تعيين نمايند.
بررسی مقدار مهریه در دفتر وکالت جوادیه
۱-۲) مقدار مهریه در فقه اهل سنت
برخلاف اينکه اقليت فقهاي شيعه به محدوديت مهریهيه قائلاند، در کليهي مذاهب اهل سنت فقها بر فقدان حداکثري مهریهيه متفقالقولاند. همهي فقهاي اهل سنت معتقدند، نه تنها هيچ دليلي نه در قرآن و نه در سنت بر محدوديت ميزان مهریهيه وجود ندارد؛ بلکه دلايلي موجود است که به زوجين اختيار ميدهد ميزان مهریهيه را با تراضي به هر مقدار که مايلاند تعيين کنند (النوري ۲۰۰۲: ج۲۰، ص۲۰؛ زحيلي ۲۰۰۰: ج۳، ص۱۲۳).
دليل قرآني ايشان همان آيهي ۲۰ سورهي مبارکهي نساء است که اکثريت فقهاي شيعه به آن استناد کردهاند و دليل نامبردگان از سنت نيز روايتي از خليفهي دوم است که ايشان با ديدن زيادهروي مردم در تعيين ميزان مهریهيه تصميم گرفت ميزان مهریهيه را مشخص و مقرر کند که هيچکس حق تجاوز از اين ميزان را نداشته باشد تا اينکه امکان ازدواج آسان فراهم شود. هنگامي که مردم را به اين امر دعوت کرد، زني وي را مخاطب قرار داده و اظهار نمود: «تو در حالي که خداوند که ميفرمايد: ”و ان اردتم استبدال زوج مکان زوج و آتيتم قنطارا فلا تأخذوا منه شيئا، أتأخذونه بهتاناً و اثماً مبينا“ را تلاوت ميکني، چنين حکمي را صادر نمايي.» عمر با شنيدن اين استدلال گفت: «عمر خطا کرد و اين زن درست ميگويد» (بدران: ج۱، ص۱۸۵؛ ابوزهره: ص۱۸۹؛ ابراهيم بک و واصل ۲۰۰۳: ج۳، ص۱۵۱).
با اين اوصاف فقهاي اهل سنت نيز مانند فقهاي شيعه به استناد رواياتي از حضرت رسول (ص) که فرمودند: «بهترين مهریهيه، کمترين آن است» يا «با برکتترين نکاح، کممهریهترين آن است»، بر استحباب کم بودن مهریهيه تأکيد کرده و مهریهيهي زياد را مکروه ميشمارند (همان).
۲)مقدار مهریه در حقوق موضوعه
۲-۱) مقدار مهریه در حقوق ايران
قانونگذار در مادهي ۱۰۸۰ قانون مدني از نظريهي مشهور فقها تبعيت کرده و مقرر داشته است تعيين مهریه منوط به تراضي طرفين است. بنابراين مطابق اين ماده، محدوديتي در تعيين مقدار مهریهيه وجود ندارد و مهم رضايت طرفين بر مهریهيه است. بر همين اساس، در عمل، زوجين بر مهریهيههاي سنگيني توافق ميکنند که اکثر اوقات مرد قدرت بر تسليم آن را ندارد.
۲-۲) مقدار مهریه در حقوق کشورهاي اسلامي
در حقوق ساير کشورهاي اسلامي نيز با توجه به منابع فقهي موجود، براي مقدار مهریهيه محدوديتي وجود ندارد؛ مثلاً، مادهي ۵۴ قانون احوال شخصيهي عراق مقرر ميدارد: «لاحد لأقل المهریه و لا لاکثره»؛ «ميزان مهریه حداقل و اکثري ندارد» (ناجي ۱۹۷۰: ۱۵۳).
مادهي ۱۷ قانون احوال شخصيهي مراکش نيز دقيقاً با همان عبارت قانون احوال شخصيهي عراق، براي مقدار مهریه، حداقل و اکثري قائل نشده است. شارحين اين قانون، در تبيين فلسفه آن ميگويند: «چون مردم از حيث غنا و فقر متفاوتاند و هر شخص بنا به محل تولد و سکونتش رسوم و عادات خاص خود را دارد، عدم محدوديت باعث ميگردد که هر شخصي با توجه به ميزان دارايي و تمکن مالي خود و عادات قوم و قبيلهاش نسبت به تعيين مهریهيه اقدام کند. در واقع اين امر جهت تسهيل امر ازدواج است و ايجاد محدوديت آزادي طرفين ازدواج را در يک امر شخصي از بين ميبرد» (شهبون ۲۰۰۰: ج۱، ص۸۰؛ زوکاغي ۲۰۰۲: ۵۵).
در حقوق سوريه نيز مادهي ۵۴ قانون احوال شخصيه با عبارت «لا حد لأقل المهریهي ولا لإکثره». براي مهریهيه حدي معين نکرده و به طرفين اجازه داده ميزان مهریه را با توجه به ملائت زوج و شأن زوجه و عادت و رسوم خود معين کنند (عطري۱۹۹۷: ۳۱).
۳)دلايل افزايش مهریه
عليرغم توصيههاي اسلام مبني بر کاهش ميزان مهریه براي ازدواج آسان، متأسفانه روزبهروز بر ميزان مهریهيه افزوده ميشود و اين در حالي است که اکثر قريب به اتفاق مردان، امکان پرداخت حتي ده درصد از مهریهيههاي تعهد شده را ندارند. سؤال مطرح اين است که دليل افزايش مهریهيه با اين سرعت عجيب و تصورنکردني چيست؟ در اين خصوص ميتوان به دلايل ذيل اشاره نمود:
الف – اگر مهریه سبک باشد با توجه به اينکه طبق قانون مرد هر وقت بخواهد ميتواند زن خود را طلاق دهد، به اندک کدورتي ميان زوجين و بعضاً به جهت هوسبازي و تنوع طلبي مرد زن خود را طلاق ميدهد. اما وجود مهریه سنگين مانع از وقوع طلاق است.
ب- با توجه به اينکه در کشور ما، زنان توان مالي مناسبي ندارند، مهریهيهي سنگين پشتوانهي مالي مناسبي است تا در صورت جدايي از نظر مالي دچار مشکل نشوند.
ج- کم بودن مهریه باعث کاهش ارزش زن و خانوادهي او در قبال مرد و اطرافيان اوست؛ براي اينکه ديگران براي شخص ارزش قائل شوند، بايد خود و ارزش خود را بالا ببرد و بالا بودن مهریهيه، اين ارزش را ايجاد ميکند (اميراحمدي ۱۳۸۸: ۶۸).
د- با توجه به تورم موجود در جامعه و گراني همه سالهي همهي اجناس و کالاها ميزان مهریهيه نيز بايد افزايش پيدا کند.
هـ- رقابت و چشم و همچشمي موجود در همهي شئون جامعه، به مهریهيه نيز سرايت کرده و خانوادهها براي اينکه از يکديگر در اين خصوص نيز عقب نيافتند، به اين رقابت دامن ميزنند.
همهي اين دلايل به خانوادهي دختر باز ميگردد و نگراني آنها از زندگي آيندهي او، خود دليل موجهي بر اين است که بر مهریه سنگين پافشاري کنند.
بررسی بالا بودن مبلغ مهریه در ایران در دفتر وکالت جوادیه
به نظر نگارنده دليل اصلي بالا رفتن مهریه، که به مرد برميگردد، از آن غفلت شده و اين است که مرد هنگام ازدواج و تعيين مهریهيه با توجه به عرف حاکم خود را ملزم به پرداخت مهریهيه نميداند. مرد هنگام انعقاد عقد نکاح ريالي بابت مهریهيهي تعهد شده نميپردازد و از اين بابت فشاري را تحمل نميکند.
از آنجا که در عرف، زن زماني خود را محق براي مطالبهي مهریهيه ميداند که اختلافي بين وي و شوهرش رخ داده باشد براي مرد فرق نميکند که در سند ازدواج چه مبلغي را متعهد شده است؛ يعني با توجه به اينکه هنگام انعقاد عقد نکاح فقط ميزان مهریهيه نوشته ميشود و عرفاً تا قبل از بروز اختلاف بين طرفين تا زماني که زن و مرد به خوبي با يکديگر زندگي ميکنند، زن از شوهر خود درخواست مهریهيه نکرده و اصولاً چنين امري را خلاف حسن معاشرت تلقي مينمايد و مرد نيز پرداخت مهریهيه به همسر خويش را در زمان صلح و زندگي مسالمت آميز و همراه با محبت، برنميتابد، مرد حاضر به پذيرش اين تعهد ميگردد؛ زيرا هنگام انعقاد عقد، زن و مرد، به فکر اختلاف نبوده و قصد دارند در کنار هم زندگي کنند نه اينکه با يکديگر معامله کنند.
حتما مطالعه کنید :مجازات مشروبات الکلی در ایران
اکبر فتح اللهی
وکیل پایه یک دادگستری
نویسنده روزنامه و کارشناس دعوت شده به شبکه ۲ سیما