بخشش مهریه بر روی کاغذ و دست نوشته عادی چه اثری دارد ؟
وکیل اکبرفتح اللهی در گفتگو با رادیو ایران برنامه خانه و خانواده یکی از سوالات بانوان از وکیل خانواده بخشش مهریه روی کاغذ عادی ویا بصورت دست نوشته می باشد و این که در مشاوره حقوقی و یا بعنوان مشاور خانواده خواستار سوال و ارزش بخشش مهریه روی کاغذ هستند بنده بعنوان وکیل خانواده استدعا دارم از بانوان عزیز که قبل از هر امضاء ویا ارایه هر دست نوشته حتما با وکیل پایه یک دادگستری که بعنوان وکیل خانواده فعالیت می کند در خصوص بخشش مهریه روی کاغذ به شوهر مشاوره ایی داشته باشند .روز گذشته یکی از بانوان در خصوص بخشش مهریه روی کاغذ عادی سوالی داشتند که عیننا در اینجا ذکر شده است .سلام حدود دوماه پیش همسرم به زورمن را وادار کرد روی کاغذ عادی بنویسم در صحت و سلامت عقل تمام و کمال مهریه را بخشیدم و امضا و انگشت زدم. حالا قصد طلاق داریم.میخوام بدونم با اون برگه میتونه مهریه من رو نده؟ و آیا میتونه خودش اون برگه عادی را به ثبت محضری برسونه؟ آیا میتونم مهرمو بکیرم در خالیکه امضا کردم و انگشت زدم که بخشیدم؟ افقط میخام بدونم به تنهایی میتونه اون برگه رو رسمی کنه و مهریه رونده؟
بخشش مهریه روی کاغذ به بیان وکیل خانواده
وکیل اکبرفتح اللهی در گفتگو با رادیو ایران برنامه خانه و خانواده در پاسخ به سوالات حقوقی شما عزیزان مطرح شده در سایت بنده بعنوان وکیل پایه ۱درخصوص بخشش مهریه روی کاغذ عادی بیان می کنم که اگر زن سندی (نوشته ای) به زوج داده باشد و اقرار به دریافت مهریه کرده باشد کار بسیار دشوار است زیرا ادعای بعدی زن انکار بعد از اقرار محسوب می شود که در محاکم مسموع نیست مثلا دیده شده است که زوجین به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کرده اند وبرای بخشیدن مهریه زن سند اقرار نامه مهریه را امضاء کرده است در این حالت مهریه دریافت شده محسوب او می شود و ادعای بعدی نگرفتن مهریه پذیرفته نمی شود مگر این که زن ثابت کند که اقرار او فاسد یا مبنی بر اشتباه و غلط بوده است. (ماده ۱۲۷۷ قانون مدنی)
تکلیف بخشش مهریه بی اذن پدر به بیان وکیل خانواده
وکیل اکبرفتح اللهی در گفتگو با رادیو ایران برنامه خانه و خانواده به لحاظ قانونی بخشش مهریه روی کاغذ عادی بدون اذن پدر بلا اشکال است چراکه زن شوهر کرده از نظر وکیل و قانون و دادگاه خانواده و رویه قضایی دیگر نیاز به اذن پدر ندارد ! در اینجا کاری به مباحث اخلاقی و عرف نداریم .البته بعنوان وکیل خانواده تصریح می کنم دفاتر اسناد رسمی بشرح ذیل پدر را در جریان می گذارند .
خانمی که قصد دارد مهریه اش را به شوهرش ببخشد بهتر است بدون اجازه پدراین کار را انجام ندهد. بله درست شنیدید دفاتر اسناد رسمی در صورت اجازه پدرعروس خانم مهریه را به شوهر می بخشند وآن را ثبت می کنند. می دانیم که طبق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی شما از زمانی که عقد کردید وهنوز مهر ازدواجتان خشک نشده است مالک مهرتان می شوید و می توانید هردخل وتصرفی که خواستید درآن داشته باشید. اما اذن پدر در این مورد خاص لازم است هر چند این موضوع نه جنبه قانونی دارد و نه جنبه شرعی اما دفاتر اسناد رسمی به دلیل اینکه گاهی این بخشش مهریه از روی اجبار یا از روی احساسات آنی رخ می دهد این شرط را برای این موضوع می گذارند که یک شرط لازم نیست اما از بروز مشکلات بعدی پیشگیری می کند.
مهریه و ارتباط ان با طلاق به بیان وکیل پایه یک دادگستری
وکیل اکبرفتح اللهی در گفتگو با رادیو ایران برنامه خانه و خانواده بخشش مهریه از اعمال بسیار پسندیده در قوانین موضوعه کشور و دین ما است و این خیلی خوب است که عروسی تصمیم بگیرد مهریه را به همسرش ببخشد اما لازم است برخی از جوانب کار را نیز در نظر گرفت. درست است که زن به محض جاری شدن خطبه عقد مالک مهریه اش می شود اما تا زمانی که با همسرش عمل زناشویی انجام نداده فقط مالک نیمی ازمهریه است.
حالا یک فرض را برای شما می گوییم. فرض کنید دختری دردوره عقد مهریه اش را می بخشد و بعد ازعروسی به هر دلیل خدای ناکرده تمایلی به همسرش ندارد و از روی بیزاری از وی تقاضای طلاق می کند! در این میان چون زن خواهان طلاق است که درقانون به آن طلاق خلع می گویند زن باید معادل مهریه یا مبلغی کمتر یا بیشتر از آن را به داماد پرداخت کند به این ترتیب زن برای رهایی از زندگی ای که تمایلی به آن ندارد نه تنها مهریه ای نمی گیرد بلکه باید رقمی را نیز برای جدایی به مرد بپردازد. پس قبل از بذل و بخشش کمی بیشتر تامل کنید.
حتما مطالعه کنید :با انواع نمونه دادخواست مطالبه مهریه اشنا شویم
مطمئن هستم دست کم یک بار واژه پر از معنی ” مهرم حلال جونم آزاد” را شنیده اید. ان شاء الله همیشه با دل خوش و دراوج صمیمیت مهرتان را به همسرتان ببخشید اما همیشه در روی یک پاشنه نمی چرخد زندگی گاهی روی خوش به آدم نشان نمی دهد و جز جدایی راهی باقی نمی ماند. برخی از زنان فکر می کنند که با بخشش مهریه قبل از طلاق راحت تر و سریع تر می توانند جدا شوند اما آنان دراشتباه هستند و اصلا معلوم نیست بعد از بخشش مهریه مرد حاضر به طلاق همسر شود یا زمان عده دوباره رجوع نکند!
برای این که در این حوزه مشکلی ایجاد نشود شرع و قانون راه آن را پیش بینی کرده است. بد نیست بدانید که طلاق “خلع” و “مبارات” دقیقات همین هدف شما را به طور کامل و بدون ضرر و خطر تامین می کند. در این نوع طلاق زن و شوهر توافق می کنند در عوض مهریه یا کمتر یا بیشتر از آن از یکدیگر جدا شوند. در این روش دیگر شوهر حق رجوع ندارد و به این ترتیب زن با بخشیدن مالی معادل مهریه، یا بیشتر و کمتر ازآن به شوهر او را راضی به طلاق می کند.
البته اگر این بیزاری از ادامه زندگی دو طرفه باشد اما زن تقاضای طلاق بدهد باز هم باید مهریه اش را ببخشد تا این طلاق که مبارات نام دارد جاری شود.
ایا بخشش مهریه قابل رجوع است (بخشش مهریه بدون بازگشت)
وکیل اکبرفتح اللهی در گفتگو با رادیو ایران برنامه خانه و خانواده وکیل اکبرفتح اللهی در گفتگو با رادیو ایران برنامه خانه و خانواده
۱- اگر زن سندی (نوشته ای) به زوج داده باشد و اقرار به دریافت مهریه کرده باشد کار بسیار دشوار است زیرا ادعای بعدی زن انکار بعد از اقرار محسوب می شود.که در محاکم مسموع نیست مثلا دیده شده است که زوجین به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کرده اند و زن سند اقرار نامه مهریه را امضاء کرده است.در این حالت مهریه دریافت شده محسوب او می شود و ادعای بعدی نگرفتن مهریه پذیرفته نمی شود.مگر این که زن ثابت کند که اقرار او فاسد یا مبنی بر اشتباه و غلط بوده است. (ماده ۱۲۷۷ قانون مدنی).
۲- حالت دوم به اصطلاح حقوقی این است که زوجه (زن) ذمه مرد را از مهریه ای که بدهکار است.بری کند که به آن ابراء می گویند اگر نوشته یا همان سندی که زوجه به زوج می دهد.خواه رسمی یا عادی، دلالت بر ابرار ذمه کند دیگر از جانب زوجه امکان رجوع وجود ندارد.ماده ۲۸۹ قانون مدنی: « ابرا عبارت از این است که دائن از حق خود به اختیار صرف نظر نماید.»
۳- اگر مهریه در قالب عقد صلح در عوض چیزی صلح شده باشد، امکان رجوع برای زوجه وجود ندارد.نحوه بخشیدن مهریه به چه صورت است؟
۴- اگر سندی (نوشته ای) بین زوجین رد و بدل شود مبنی بر این که با توافق مهریه مندرج در عقدنامه را کم یا زیاد کرده اند.حسب نظریه شورای نگهبان این افزایش یا کاهش مهریه غیر شرعی محسوب می شود و بلا اثر است.
۵- اگر بخشش مهریه در قالب بذل تمام یا قسمتی از مهریه در طلاق خلع باشد زوجه در ایام عده می تواند به آنچه بذل کرده است.رجوع کند فرض کنید طلاق توافقی بوده و زوجه تمام مهریه را در قبال طلاق بذل کرده است.در ایام زوجه می تواند با مراجعه به دفترخانه ای که صیغه طلاق را خوانده است طی درخواستی رجوع به مابذل کند.این رجوع در صورتی است که زن عده داشته باشد یعنی باکره یا یائسه نباشد. (رجوع به مهریه پس از طلاق توافقی)
۶- فرض دیگر که شایع هم می باشد این است که زن طی نوشته ای خواه در دفتر اسناد رسمی و یا در نوشته ای (سند) عادی مهریه را به زوج ببخشد و به اصطلاح حقوقی هبه کند.در این حالت در رویه قضایی کمی اختلاف نظر است ؛
عده ای از قضات معتقدند با عنایت به مقررات هبه، زوجه به عنوان واهب می تواند به آنچه بخشیده (عین موهبه) با باقی بودن عین آن ها رجوع کند و آرایی هم در این خصوص صادر شده است
در مقابل عده ای دیگر معتقدند به استناد ماده ۸۰۶ قانون مدنی:
« هر گاه داین طلب خود را به مدیون ببخشد حق رجوع ندارد»
در خصوص مهریه های که وجه نقد است به نظر می رسد در عدم امکان رجوع از آن اتفاق نظر وجود دارد.زیرا کلی فی الذمه است و هبه در عین مصداق دارد فقط محل اختلاف امکان رجوع از هبه (بخشیدن) مهریه ای مثل سکه به خودرو و ملک شخصی است.البته به نظر ما سکه نیز کلی فی الذمه است و مشمول ماده ۸۰۶ قانون مدنی است. (رجوع از هبه مهریه)
۷- چه برای دریافت، ابراء و یا هبه مطلقا نیازی به اجازه پدر زوجه نیست و این که بعضی از دفاتر اسناد رسمی اصرار می کنند فقط در صورت بودن نزدیکان درجه یک زن حاضر به تنظیم سند می باشند برای این است که مصلحت اندیش شرایط زن و خودشان را می کنند وگرنه منع قانونی وجود ندارد.
۸- به نظر اگر زوجه در یک برگ عادی به تعبیر حقوقی سند عادی مهریه را ببخشد یا ذمه شوهر را ابرا ء کند و …به ضرر او در دادگاه این امضاء سندیت داشته باشد.اگر چه که بهتر است در این خصوص سند رسمی تنظیم گردد. (ماده ۱۲۹۱ قانون مدنی)
۹- سوال می شود اگر از زن در یک برگه سفید امضاء اخذ شود آیا می توان بعدا در بالای آن نوشته شود که زن مهریه را بخشیده است یا خیر هرگز ما چنین توصیه ای به کسی نمی کنیم مهریه حق شرعی و قانونی یک زن است.
بطور کلی بخشیدن مهریه روی کاغذ به سه صورت انجام میشود:
وکیل اکبرفتح اللهی در گفتگو با رادیو ایران برنامه خانه و خانواده
هبه ی غیرمعوض
هبه معوض
ابراء .
هبه غیرمعوض بدین معناست که زن بدون هیچ چشمداشت و عوضی مهریه اش را بذل می کند.هبه معوض یعنی بخشیدن مهریه در مقابل چیزی ( انجام یا عدم انجام کاری ) باشد.مثلا زوجه در عوض موافقت زوج با طلاق ، تمام یا قسمتی از مهریه خود را می بخشد.اما ابراء آنست که زن ذمه شوهر را نسبت به مهریه ساقط کند.یعنی بگوید چیزی از حق من بعنوان مهریه به گردن تو نیست و بریء الذمه هستی (اسقاط دین).در مورد هبه غیر معوض، زن همیشه می تواند به مابذل ( آنچه بخشیده ) رجوع کند.ولی در صورتی که هبه معوض باشد و عوض هم داده شده باشد طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی هبه، قابل رجوع نیست.اما هرگاه هبه، معوض و در قبال طلاق باشد، در صورتی که زوجه در دوران عده به مهریه رجوع کند،زوج هم می تواند رجوع به زوجیت کند.
یعنی طلاق بائن تبدیل به طلاق رجعی میشود.از طرف دیگر اگر بخشیدن مهریه در مقابل طلاق باشد و طلاق داده نشود، این امر ابراء محسوب نشده و یک هبه قابل رجوع است.حالت آخر ( ابراء) نیز بدلیل آنکه اسقاط دین است،اساساً قابل رجوع نیست.چرا که ابراء یکی از اسباب سقوط تعهد است.
حتما مطالعه کنید :شهادت دروغ و مجازات ان چیست ؟
سوالات حقوقی شما عزیزان پیرامون مهریه
سوال اول :سلام و با تشکر از زحماتتون
خانومم طیه دست نوشته ای که بین خودمون نوشتیم و هم خودش و دونفر شاهدم امضاش کردن مهریه اش رو بذل و بخشش کرده که قسمتی از متنشو به اختصار مینویسم.اینجانب م مهریه خود را که ۵۰۰ سکه است در کمال صحت و سلامت به شوهرم آقای ع بذل و بخشش نمودم و در آینده هیچ گونه ادعایی نسبت به مهر خود ندارم . آیا همین دست نوشته برای دادگاه قابل قبول است؟آیا میتونه انکارش کنه؟آیا قابل رجوع است؟
ممنون میشم راهنماییم کنید با تشکر
پاسخ بسته به نظر دادگاه دارد پباید بررسی بیشتر شود .
سوال دوم :سلام خسته نباشید .. اگر زوجه بعد از طلاق ، ازدواج مجدد کرده باشد و به مهریه ی بذل شده (ابرا نشده) ی شوهر سابق رجوع کند تکلیف شوهر سابق چیست .؟ باتوجه به اینکه امکان رجوع به ازدواج با آن زن وجود ندارد…. با تشکر از کمک شما
در این صورت دیگر مهریه از طرف زوجه قابل مطالبه نخواهد بود به دلیل اینکه زوجه در قبال بذل مهریه طلاق گرفته و ازدواج مجدد کرده است.
اکبر فتح اللهی
وکیل پایه یک دادگستری
نویسنده روزنامه و کارشناس دعوت شده به شبکه ۲ سیما و رادیو ایران
حتما مطالعه کنید مشاوره حقوقی آنلاین بهتر است یا حضوری به بیان وکیل