دفتر وکالت میدان توحید

بررسی وظایف وکیل کیفری در دفتر وکالت میدان توحید 

وکالت و وکیل کیفری
رشته حقوق به زیرشاخه های مختلفی تقسیم می شود. یکی از این زیرشاخه های رشته حقوق که در اغلب دانشگاه های دنیا در مقاطع تحصیلات تکمیلی به دانشجویان ارائه می شود، رشته حقوق جزا است. در این رشته تمامی مباحث کیفری از جمله جرم شناسی و مسئولیت مجرم و اصول کلی جرم تدریس می شود. وكيل كيفری در صورتی كه فارغ التحصيل اين رشته از حقوق باشد به عنوان يك وكيل با تجربه و متخصص می تواند به خوبی پرونده كيفری را پيش برده تا از تضييع حقوق حقه موكلين جلوگيری نمايد. در قانون جمهوری اسلامی ایران، در دعاوی کیفری وجود وکیل کیفری برای هریک از طرفین دعوی ضروری است و دادگاه باید تمهیدات لازم را جهت اخذ وکیل از سوی متهم و شاکی ارائه دهد.

اهمیت وکیل کیفری
همانطور که ذکر شد، در دعاوی حقوقی، خواهان و خوانده مختار به اخذ وکیل هستند اما در دعاوی کیفری، دادگاه متهم و شاکی را ملزم به اخذ وکیل می کند و در صورتی که هر یک از طرفین شرایط گرفتن وکیل را نداشته باشند، دادگاه باید به آنها وکیل تسخیری معرفی نموده و شرایط لازم را جهت اخذ وکیل برای آنها فراهم نماید.

وکیل کیفری باید علاوه بر علم جرم شناسی به اصول روانشناسی و شخصیت شناسی نیز تسلط داشته باشد. وی باید بتواند ابتدا صحت اطلاق جرم به عمل را تشخیص دهد و سپس نسبت اتهام به مظنون را بررسی نموده و درباره آن نظرات خود را اعلام نماید. دقت لازم برای این موارد که اغلب با جان و حیثیت هر یک از طرفین دعوا سر و کار دارد، نشان از اهمیت وکیل دعاوی کیفری دارد.

خصوصیات وکیل کیفری
وکیل کیفری بر خلاف وکیل حقوقی محدودیت هایی در قبول پرونده های دعاوی مربوط به خود دارد. پرونده های ارجاع داده شده از دیوان عالی کشور تنها در صلاحیت وکالت توسط وکیل کیفری پایه یک دادگستری می باشد. بنابراین پیش از انتخاب وکیل، از صلاحیت وی جهت ورود به دعاوی کیفری اطمینان یابید.

مدارک لازم جهت دعاوی کیفری
برای طرح یک دعوی کیفری ابتدا لازم است مدارک لازم از جمله وکالتنامه وکیل کیفری، شکواییه یا طرح دعوی، شهادت نامه شهود در صورت نیاز، کارت ملی و مشخصات متهم در صورت مشخص بودن وی را تهیه نمایید. وکیل کیفری می تواند مدارک فوق را به وکالت از شما تهیه نماید.

تفاوت دعاوی کیفری و دعاوی حقوقی
برخی از دعاوی مانند دعوی مطالبه وجه چک ، به دو صورت کیفری و حقوقی قابل طرح هستند اما مراجعان، اغلب با ویژگی های هر یک از این دعاوی و تفاوت ها و مراحل آن آشنایی ندارند و چه بسا به دلیل این عدم آشنایی دچار سرگردانی در مراجع قضایی شده و مدت زمان لازم برای به نتیجه رسیدن پرونده آنها به طول می انجامد. از تفاوت های دعاوی کیفری و حقوقی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

در دعاوی کیفری، دادگاه پس از اثبات اتهام متهم، وی را به تحمل مجازات محکوم می کند اما در دعاوی حقوقی، دادگاه، خاطی را ملزم به جبران حقوق قانونی فرد زیان دیده یا خوانده می نماید.
دادخواست حقوقی حتماً باید در برگه مخصوص دادخواست تنظیم شود اما شکایت دعاوی کیفری می تواند در هر برگه ای تنظیم شود.
در دعاوی حقوقی، با رضایت خواهان دعوا خاتمه یافته و پرونده بسته می شود، اما در بسیاری از دعاوی کیفری، حتی با وجود رضایت شاکی یا مجنی علیه نیز پرونده خاتمه نمی یابد و آثار معنوی جرم باید جبران شود.
شاکی، مشتکی عنه یا متهم و اتهام در دعاوی کیفری به ترتیب هم ردیف خواهان، خوانده و خواسته در دعاوی حقوقی است.
در دعاوی کیفری، ابلاغ دعوا به متهم توسط احضاریه انجام می شود در حالیکه این ابلاغیه در دعاوی حقوقی توسط اخطاریه انجام می شود.
وکیل کیفری باید تجربه وکالت در دعاوی کیفری را داشته باشد.
موارد تعقیب متهم و شروع دادرسی در دعاوی کیفری
بنا به ماده ۶۴ قانون آیین دادرسی مدنی کیفری سال ۱۳۹۲، در صورتی که جرمی اتقاق افتد، با وقوع یکی از موارد ذیل، پیگیری جرم متهم در مراجع قضایی آغاز می شود:

اعلام شکایت از سوی شاکی یا مدعی خصوصی؛
ارائه اطلاعات از سوی ضابطین دادگستری یا مقامات رسمی یا افراد قابل اطمینان و موثق؛
بروز جرم به صورتی که برای دادستان یا بازپرس مشهود باشد؛
اعتراف شخص متهم؛
اطلاع یافتن دادستان از بروز جرم به هر صورت قانونی دیگر.
رسیدگی به جرم کیفری مطابق با ماده ۳۳۵ قانون آیین دادرسی کیفری در صورت موارد زیر آغاز می شود:

ارائه کیفرخواست دادستان؛
صدور قرار جلب و ارائه آن به دادرسی توسط دادگاه؛
بیان ادعای شفاهی دادستان در دادگاه.
با استناد به ماده ۳۷۴ قانون آیین دادرسی مدنی، پس از خاتمه دادرسی، دادگاه در همان جلسه یا نهایتاً ظرف مدت یک هفته، اقدام به صدور رأی می نماید.

مطالبه دیه در جنایات غیر عمد در بررسی  دفتر وکالت میدان توحید 

جنایت یا جرم غیر عمد، نوعی از جرم است که مرتکب به آن به قصد فعل کشتن دست به عمل کشنده نزده باشد و نتیجه عمل، قتل باشد. قانونگذار، مجازات مجرم به قتل عمد را قصاص نفس دانسته و برای مجرم به خطای محض یا قتل غیر عمد، پرداخت دیه را در نظر گرفته است. در قانون مجازات اسلامی، عاقله شخص مرتکب به خطای محض، مسئول پرداخت دیه شناخته شده است که در دعوی مطالبه دیه ، به عنوان متشکی علیه شناخته می شود و ملزم به پرداخت دیه است. از جمله انواع قتل خطای محض می توان به قتل توسط مجنون، صغیر و شخص خواب اشاره نمود.

دادرسی کیفری به مطالبه دیه جنایات غیر عمد
در دنیای قضایی امروز، حقوق کیفری شکلی به عنوان حقوق تضمین کننده، اهمیت بسیاری دارد. این اهمیت به سبب تأمین حقوق متهم در جریان رسیدگی به جرم از زمان وقوع جرم تا دادرسی و تحقیق و صدور و اجرای حکم می باشد.

مطالبه دیه در جنایات غیر عمد به خصوص در مورد حوادث رانندگی که در اثر عدم رعایت مقررات رخ داده است، با شکایت شاکی مطرح می شود. این روند می تواند با طرح شکایت مستقیم شاکی در دادسرا شروع شده یا اینکه با مراجعه به نهادهای انتظامی، درخواست آغاز رسیدگی را ارائه نماید. در هر صورت ادامه فرآیند رسیدگی در غالب نظام قضایی مطرح می شود.

حالت رسیدگی به پرونده مطالبه دیه در دادسرا
بسته به مندرجات پرونده، اظهارات طرفین و شاهدین، نظر کارشناس و سایر شرایط، دو حالت در حین رسیدگی به جریان پرونده ممکن است به وجود آید:

در حالت اول، قرار نهایی با در نظر گرفتن فقدان یا کمبود ادله کافی صادر شده و به دنبال آن قرار منع تعقیب نیز صادر می شود یا به سبب گذشت شاکی، دادگاه اقدام به صدور قرار موقوفی می نماید. در صورت صدور هر یک از قرارهای یاد شده، شاکی می تواند به رأی صادر شده اعتراض نماید.

حالت دوم، در نتیجه ی رسیدگی به پرونده و استماع آخرین دفاعیات، قرار تأمین صادر می شود. به جهت ضمانت بابت دستیابی به متهم و جلوگیری از فرار وی و … قاضی وظیفه دارد پس از تفهیم اتهام به متهم، یکی از قرار های تأمین زیر را به صورت کیفری صادر نماید:

التزام به حضور به وسیله اخذ قول شرف؛
التزام به حضور به وسیله وجه التزام تا پایان محاکمه و زمان اجرای حکم و در صورتی که استنکاف حاصل شد، وجه تبدیل به وجه الکفاله می شود؛
اخذ کفیل با وجه الکفاله؛
اقدام به اخذ وثیقه به هر صورت شامل وجوه نقد یا ضمانت بانکی یا اموال منقول و غیر منقول؛
بازداشت موقت
ادامه مراحل در دادگاه جزایی
قرار مجرمیت به ترتیب یاد شده در دادسرا به صورت قطعی صادر خواهد شد و متعاقب آن کیفرخواست صادر می شود. پس از آن با ارجاع پرونده به دادگاه جزایی، رسیدگی به پرونده و صدور حکم انجام می شود. سرانجام با پایان فرآیند دادرسی کیفری، پرونده به واحد اجرای احکام واگذار می شود.

آنچه مهم است اینست که برای مطالبه دیه نیازی به ارائه دادخواست نیست و صرف مطالبه ذی نفع باید به این پرونده رسیدگی شود.رد مال در دعاوی کلاهبرداری به چه معناست؟
در قانون، به فردی که با توسل به وسایل و شیوه های متقلبانه به بردن اموال فرد دیگری می پردازد، کلاهبردار می گویند. کلاهبرداری جزو جرائم کیفری است که متهم غیر از احقاق حقوق مسلم شاکی، مجازات های معین شده در قانون را نیز باید تحمل نماید. یکی از حکمهایی که برای فرد محکوم به کلاهبرداری صادر می شود، رد مال است که بر اساس ماده ۹ قانون مجازات اسلامی نیازی به طرح دعوا توسط شاکی ندارد در قانون، جرم سرقت به دو دسته سرقت حدی و سرقت تعزیری تقسیم بندی می شود. سرقت حدی در قانون دارای شدیدترین مجازات ها است. وقوع سرقت در شب نیز مجازات جرم سرقت را تشدید کرده به حدی که آن را در رده سرفت مشدد یا حدی قرار دهد. ماده ۶۵۴ قانون مجازات اسلامی، در مورد مجازات سرقت در شب توضیح داده است.

حتما مطالعه کنید :مهریه به نرخ روز چگونه محاسبه می شود 

اکبر فتح اللهی 

وکیل پایه یک دادگستری 

نویسنده روزنامه 

کارشناس دعوت شده به  شبکه ۲ سیما