ضرب و شتم همسر چه مجازاتی دارد ؟

سوال از وکیل ایا ضرب و جرح همسر زندانی دارد ؟

ضرب و جرح همسر من جمله جرایمی است که دارای تبعات بسیاری است یک وکیل خانواده ویا وکیل پایه یک دادگستری در مشاوره حقوقی علاوه بر توضیحات کامل اثبات ادعای همسر می تواند در خصوص ان مشاوره طلاق نیز بعنوان وکیل طلاق بدهد .ضرب و جرح همسر بر اساس قانون مشمول دیه و زندان  نیز می شود 

آیا سوال شما در خصوص ضرب و جرح همسر است؟ آیا مراحل حقوقی اثبات ضرب و جرح همسر در دستگاه های قضایی را می دانید؟ آیا در خصوص چگونگی شکایت بابت ضرب و جرح همسر اطلاعاتی دارید؟ آیا از رویه بررسی شکایت ضرب و جرح مطلع هستید ؟ آیا شما به وکیل متخصص جهت اثبات ضرب و جرح همسر نیاز دارید؟ در مقاله پیش رو که توسط مشاورین و کارشناسان ارشد موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان برای شما عزیزان به رشته تحریر در آمده است، سعی بر آن شده است که ضرب و جرح همسر و شرایط اثبات آن در نظام حقوقی ایران مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد و پاسخ سوالات شما عزیزان به صورت کامل شرح داده شود.

در محاوره ضرب و شتم همسر، به کار می رود. گاهی اختلافات خانوادگی به شرایط حادی مانند ضرب و جرح همسر می رسد و از شکل دعوای لفظی و کلامی به دعوای فیزیکی تغییر می یابد. در این شرایط، خشونت بین زوجین پیشی می گیرد و ممکن است سبب بروز حوادث غیر قابل جبرانی شود. یکی از مسائلی که امروزه در باب اختلافات خانوادگی مطرح است و سبب تشکیل پرونده های حقوقی و کیفری در دادگاه های خانواده یا دادسرا می شود، مساله ی ضرب و جرح همسر و به غلط مصطلح ضرب و شتم همسر، می باشد که حجم بسیاری از پرونده ها را به خود اختصاص داده است.

ضرب و جرح همسر یا ضرب و شتم همسر با توضیح وکیل کیفری 

جهت بررسی عمل ضرب و جرح همسر، می بایست اثبات جرم جرح را بررسی نماییم یعنی اینکه آیا جرم جرح اتفاق افتاده است یا خیر. به عنوان مثال اگر در درگیری بین زن و شوهر، دست یکی از طرفین به یک جسم خارجی برخورد کند و در اثر آن کوچک ترین خراشی ایجاد شود، جرم جرح اتفاق افتاده است. ضرب و جرح همسر می تواند به صورت عمدی یا غیر عمدی رخ دهد. همان طور که می دانید قصد انجام یک عمل مجرمانه و عمدی بودن آن، تاثیر بسیار زیادی در اثبات آن جرم و فعل مجرمانه خواهد گذاشت. قطعا در صورتی که ضرب و جرح همسر به صورت عمدی اتفاق بیافتد، پرونده مطروحه با پیچیدگی بیشتری رو به رو خواهد شد.

بنابراین در این شرایط، زن یا مردی که آسیب دیده است می تواند بابت ضرب و جرح همسر خود، اقدام به طرح شکایت نماید. در پاسخ به این سوال که ضرب و جرح در چه حدی باید باشد که بتوان شکایت کرد باید گفت که در قانون مجازات اسلامی بابت هر نوع صدمه ای حتی ایجاد خراش در بدن شخصی دیگر، جرم انگاری شده است و می تواند سبب طرح شکایت کیفری شود. اینکه بابت ضرب و جرح انجام شده دیه تعلق بگیرد یا ارش بسته به نوع جراحت دارد و اینکه آیا از جراحت خون تراوش شده است یا خیر. بنابراین محل جراحت می بایست توسط کارشناسان پزشکی قانونی مورد بررسی قرار بگیرد.

آیا در درگیری های بین زوجین یا ضرب و جرح همسر، آسیب های روحی ایجاد شده نیز قابل شکایت و پیگیری است؟

در پلسخ به این سوال باید گفت اگر آسیب روحی ایجاد شده ملموس باشد مانند آنکه شخص دچار جنون یا عدم تعادل شخصیتی شده باشد، قابل شکایت و پیگیری است. اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که شخص باید ثابت نماید که در اثر رفتار همسر خود دچار این نوع آسیب شده است و اثبات چنین امری در برخی موارد بسیار مشکل است.

وکیل پایه یک دادگستری :مراتب حقوقی اثبات ضرب و جرح همسر

شیوه های اثبات یک عمل مجرمانه مانند ضرب و جرح همسر می تواند به شیوه های گوناگونی صورت بگیرد:

اقرار: یعنی خود شخص در مقابل قاضی یا مامور نیروی انتظامی اعتراف می کند که عمل ضرب و جرح همسر را انجام داده است و بعد هم اقرار خود را با امضا یا اثر انگشت تایید می کند.
علم قاضی: در این خصوص قاضی با توجه به شرایط موجود در پرونده با علم خود می تواند به نتیجه برسد و د نهایت حکم را صادر نماید.
شهادت شهود: در برخی موارد همسری که بابت ضرب و جرح از وی شکایت شده است، ادعا می نماید که طرف مقابل خودزنی کرده است. در این شرایط است که شهادت شهود می تواند به شخص کمک کند و ادعایش را به اثبات برساند. شهادت فرزندان، همسایه ها، نگهبان و خدمتکار نیز در این موارد قابل قبول و بررسی توسط دادگاه است.
قسم: در خصوص برخی پرونده ها که دارای شرایط خاص می باشند ممکن است قاضی جهت اثبات ارتکاب یا عدم ارتکاب جرم از شخص بخواهد که قسم یاد کند.
اماره: صدا و فیلم ضبط شده می تواند به عنوان اماره توسط دادگاه مورد بررسی قرار بگیرد. اصولا دادگاه به صدا و فیلم ضبط شده به عنوان دلیل توجه نمی کند مگر آنکه اصالت آن ثابت شود. شاکی می تواند بررسی اصالت صدا و تصویر را از دادگاه تقاضا نماید.
سایر ادله و مدارک
مرجع شکایت از ضرب و جرح همسر

کلانتری: اصولا طرح این دعاوی در کلانتری، در خارج از ساعات اداری و به دلیل عدم دسترسی به دادسرا و از بین نرفتن دلایل و آثار جرم اتفاق می افتد. اخیرا در کلانتری دایره ای تحت عنوان مددکاری اجتماعی و مشاوره تشکیل شده است که ممکن است اشخاص را به این دایره ارجاع دهند و هدف آن حل و فصل اختلافات و پیشگیری از وقوع جرم می باشد.
دادسرا: همچنین ممکن است شخص با داشتن دلائل و مدارک لازم، مستقیما به دادسرا مراجعه کند و با طرح شکایت کیفری، اقدام به تشکیل پرونده نماید. در این حالت دادسرای عمومی محل وقوع جرم، صلاحیت رسیدگی دارد. دادگاه خانواده به موضوعات کیفری خانواده، رسیدگی نمی کند.

مدارک لازم جهت شکایت ضرب و جرح همسربه بیان وکیل پایه یک دادگستری 

مدارک شناسایی از قبیل شناسنامه و کارت ملی
شهادت شهود
صورت جلسه مامور انتظامی در صورت وجود
سایر مستنداتی که ضرب و جرح همسر را ثابت می نماید
وکیل متخصص در اثبات ضرب و جرح همسر

آیا شما به وکیل متخصص در اثبات ضرب و جرح همسر نیاز دارید؟ موسسه حقوقی و داوری بین المللی بالیوا   با تشکیل گروه وکلای پایه یک دادگستری و به کارگیری بیش از ۱۰۰ وکیل پایه یک دادگستری در سطح ایران و در سطح بین الملل آماده ی ارائه ی مشاوره حقوقی و قبول وکالت در تمامی زمینه ها می باشد. گروه وکلای بالیوا  تحت سرپرستی دکتر اکبر فتح اللهی  وکیل پایه یک دادگستری با بیش از ۱۵ سال سابقه وکالت  و وکالت می باشد و یکی از موسسات حقوقی پیشرو در وکالت تخصصی در داخل و خارج از کشوراست. لذا با توجه به امور تخصصی مراتب حقوقی ضرب و جرح همسر و استفاده از وکلای متخصص و مجرب در زمینه طرح شکایت و اثبات ضرب و جرح همسر، شما عزیزان می توانید با وکلا و مشاورین زبده موسسه حقوقی و داوری بین المللی بالیوا  مشورت نمایید و اطلاعات لازمه را از ما دریافت نمایید.

مجازات ضرب و شتم همسر و یا کتک زدن همسر از نظر وکیل کیفری 

حسن رفتار و معاشرت زوجین به یکدیگر، تکلیفی است که در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران به آن اشاره شده است و از نظر اخلاقی نیز بر آن صحه گذارده شده است. گاهی ممکن است هر کدام از زوجین بر اثر عصبانیت، اقدام به کتک زدن یکدیگر نمایند. در مواردی هم دیده شده است هنگام دعوای زن و شوهر، یکی از طرفین با برداشتن چاقو یا اجسام برنده، اقدام به تهدید به قتل همسر نموده و یا گاهی به ضرب و جرح همسر با چاقو یا اجسام دیگر اقدام می کنند. باید توجه داشت که هر کدام از زوجین، که به صورت عمدی اقدام به ضرب و جرح همسر نموده و با فحاشی و توهین و با کار بردن الفاظ نامناسب نسبت به همسر از حسن معاشرت خارج می شوند، علاوه بر ایجاد حق طلاق برای زن، می تواند موجب محکومیت کیفری به زندان و شلاق و پرداخت خسارت و دیه شود. وکیل متخصص دادگاه خانواده و همکار گروه وکلای مهر ایران در پاسخ به سوالات کاربران فضای مجازی درباره مجازات کتک زدن همسر، نحوه شکایت از شوهر در صورت کتک زدن همسر، نحوه درخواست طلاق در صورت نداشتن تامین جانی زن، مطالبه خسارت ناشی از شکستگی بینی یا سایر اعضای بدن، حق انتخاب مسکن جداگانه برای زن در صورت تهدید به قتل، مواردی را متذکر شده که دپارتمان حقوق خانواده موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان نسبت به انتشار آنها اقدام خواهد نمود.

مجوز قانونی تنبیه و کتک زدن زن

سوال: آیا کتک زدن زن در حد متعارف و برای تنبیه و تادیب وی مجازات کیفری در پی دارد؟ اگر بر اثر رفتار بد زن مجبور به کتک زدن وی شویم، باز هم از نظر قانونی باید دیه پرداخت کنیم یا تقصیر زن باعث تبرئه مرد می شود؟

پاسخ: مجوز قانونی برای کتک زدن زن وجود ندارد. موضوع مورد سوال، در قانون مجازات اسلامی، صرفا درباره اطفال صغیر و مجانین مجاز شناخته شده است به شرطی که والدین و سرپرستان قانونی حد متعارف را رعایت کرده باشند، از مجازات قانونی و پرداخت دیه معاف هستند. اما درباره همین اطفال و مجانین، اگر وجهه کودک آزاری پیدا کند قابل تعقیب و تعیین مجازات می باشد.

اما درباره زن هیچ مجوز قانونی برای تنبیه و کتک زدن وجود ندارد و در صورت ارتکاب ضرب و جرح همسر که واژه غلط ضرب و شتم همسر به کار برده می شود، و در صورت شکایت وی، مجازات قانونی و پرداخت دیه را در پی خواهد داشت.

مجازات ضرب و جرح همسر با چاقو

سوال: اگر همسرم با چاقو به من حمله کند ولی فقط تهدید به قتل با چاقو کند و هیچ آسیبی وارد نکند، باز هم مجازات زندان و دیه دارد؟ به دلیل تهدید با چاقو می توان تقاضای طلاق کرد؟

پاسخ: بر اساس قانون مجازات اسلامی، اگر کسی به صورت عمدی صدمه یا جراحتی به کسی وارد کند که موجب نقصی در اعضا یا شکستن عضوی شود یا منجر به اختلال مشاعر و زوال عقل کسی شود، می توان درخواست قصاص نمود. اما اگر قصاص امکان پذیر نباشد یا شاکی از قصاص گذشت کرده باشد و عمل مجرم موجب تجری او شود یا اقدام مرتکب موجب اخلال در نظم عمومی باشد، دادگاه کیفری می تواند او را به تخمل ۲ تا ۵ سال زندان محکوم کند. پرداخت دیه هم در صورت مطالبه شاکی لازم است.

اما اگر جراحت وارد شده با چاقو باشد ولی هیچ کدام از موارد نقص عضو یا شکستگی و زوال عقل و حواس را در پی نداشته باشد، مرتکب به حبس از ۳ ماه تا یکسال محکوم می شود.

تهدید به قتل با چاقو هم مجازات زندان دارد و در صورت اثبات و محکومیت مرد، زن می تواند با انتخاب مسکن جداگانه، یا اقامت در منزل پدری تا زمان صدور حکم طلاق نسبت به تمکین از زوج اقدامی ننماید.

تمامی موارد بالا از موارد سوء رفتار زوج یا زوجه است که هر کدام آثار حقوقی خود را دارد. برای زن حق درخواست طلاق از دادگاه خانواده ایجاد می کند و در صورتی که مرتکب کتک زدن همسر و سوء رفتار، زوجه باشد، در صورت طلاق از دریافت نصف دارایی مرد محروم خواهد شد.

راه شکایت از شوهری که دست بزن دارد

سوال: برای شکایت از شوهرم که کتک می زند و دست بزن دارد، باید به پلیس ۱۱۰ زنگ بزنم؟ ما همیشه در منزل تنها هستیم و شاهدی ندارم که شوهرم با کتک زدن من و بدرفتاری زندگی را مشکل کرده است.

پاسخ: گزارش به پلیس ۱۱۰ فقط در جرایم مشهود امکان پذیر است. در دعواها و اختلافات خانوادگی، تماس با پلیس کمک چندانی نمی کند مگر اینکه ضرب و جرح همسر در خیابان و در ملا عام انجام شده باشد. با طرح شکایت ضرب و جرح عمدی در دادسرای محل سکونت خود، به پزشکی قانونی معرفی می شوید و پس از تایید موضوع توسط پزشکی قانونی، می توانید از شهادت همسایه ها کمک بگیرید و یا درخواست تحقیق نامحسوس محلی به مقام قضایی بدهید. موارد تحقیق محلی یا معرفی به روانپزشک، می تواند قرینه و اماره ای بر وقوع جرم توسط همسر باشد.

در این گونه موارد می توانید با دعوت از بزرگترها برای حل اختلاف، نسبت به مستند سازی اقدامات همسر در کتک زدن و دست بزن داشتن بهره بگیرید.

طلاق توافقی در صورت کتک زدن همسر

سوال: در صورتی که کتک زدن همسر در دادگاه کیفری اثبات و همسرم به زندان محکوم بشه می تونم از این حکم زندان برای درخواست طلاق توافقی استفاده کنم؟ در این صورت هم لازمه که کل مهریه رو ببخشم یا می تونم حق و حقوقی هم بگیرم؟ حضانت پسرم بعد از طلاق توافقی به من می رسه؟

پاسخ: با توجه به اینکه اگر حکم محکومیت همسرتون به تحمل حبس بابت کتک زدن شما صادر بشه می تونید از دادگاه خانواده درخواست صدور حکم طلاق بکنید، نیازی به درخواست طلاق توافقی نیست. اما اگه منظورتون اینه که در مقابل اعلام رضایت در پرونده کیفری همسرتون هم با طلاق توافقی موافقت کنه، به نظر می رسه راه حل خوبی باشه.

برای صدور گواهی عدم امکان سازش در طلاق توافقی، لازم نیست همه مهریه رو ببخشید. بلکه با بذل حتی یه سکه از مهریه هم می تونین گواهی عدم امکان سازش رو دریافت کنید.

حضانت فرزند پسر یا دختر تا ۷ سالگی با مادر هست و اگر بتونین عدم صلاحیت پدر در حضانت رو ثابت کنید بعد از ۷ سالگی هم می تونین حضانت فرزند رو داشته باشین.

می تونین حضانت فرزند رو در شرایط طلاق توافقی هم قرار بدین تا حکم دادگاه بر این اساس صادر بشه.

وکیل خوب خانواده در تهران

نمونه ای از سوالات مربوط به مجازات کتک زدن همسر که توسط دکتر محمد رضا مهری بهترین وکیل خانواده در تهران و مدیر موسسه حقوقی و داوری بین المللی طلیعه عدالت و مهر پارسیان، پاسخ داده شده است را ملاحظه فرمودین. در صورت تمایل به اخذ مشاوره حقوقی خانواده درباره جرایمی همچون تهدید به قتل همسر، راه شکایت کیفری از شوهر، پرونده رابطه نامشروع شوهر، سلب حضانت فرزند، شرایط حضانت فرزند پسر و دختر و هرگونه سوال حقوقی درباره موضوعات خانواده با گروه وکلای بالیوا تماس بگیرید.

با توجه به حجم مراجعات، امکان مشاوره حقوقی رایگان خانواده وجود ندارد و صرفا از طریق وقت مشاوره حضوری یا تلفنی، امکان طرح سوالات و دریافت پاسخ مفصل و قانونی وجود دارد.

اکبر فتح اللهی 

وکیل پایه یک دادگستری 

کارشناس شبکه ۲ سیما برنامه عصر خانواده